Skip to main content

Les bruixes i el Castell de Calafell

El castell de la Santa Creu de Calafell està situat sobre una muntanya. Una muntanya que des dels seus inicis va tenir una funció religiosa, o de culte als morts, ia la ultratomba. No és un tema misteriós, ja que es conserven prop de seixanta tombes excavades a la pedra de la muntanya.
Els ibers, després els romans, els habitants d’aquest territori a l’època del Baix Imperi romà, degueren continuar considerant la muntanya com a lloc amb funcions de culte. El lloc no deixa de tenir unes vistes que us fan un punt d’emissió i de recepció de tot tipus de senyals visuals, acústics.
Alguns estudiosos assenyalen que els àrabs van haver de tenir una torre, de defensa, però sobretot de comunicació, com a punt d’enllaç entre els navilis i les tropes terrestres.
La funció religiosa en època cristiana va continuar estant present. S’hi apunten una església, capella a la base de la torre inicial del període cristià. A l’altre extrem del cim es van construir diverses esglésies, preromànica, romànica, una ampliació gòtica. Al principi tot indica que l’església i la torre no estaven protegits i units per una muralla, amb el temps si es van unir ambdós edificis, així com les cases de la població inicial de Calafell.
Però un tema molt comú a la comarca és la bruixeria. Algunes fonts afirmen que als segles XVI, XVII hi va haver molta bruixeria al territori que envolta el castell. Son famoses les bruixes de la població propera d’Altafulla. A Calafell i al seu castell es va construir una edificació, que podem anomenar-la espanta bruixes. Encara es conserva aquesta edificació, es pot visitar, a sobre de l’església actual i a prop del campanar.
La muntanya, amb el castell o sense, sempre ha tingut una funció de culte. Un misteri que l?arqueologia i la documentació encara no ha aclarit.
La veritat és que les tombes en pedra segueixen allà. Al costat de les restes de l’església, dins del recinte es conserven les tombes excavades en pedra. I es conserva com he dit la construcció espanta bruixes.